* Tema Missbruk: Kommunen den allsmäktige.

Efter nästan 4 månaders nykterhet på ett stödboende så tyckte kommunen det var nog med nykterhet nu.. För dyrt med 900 kr dygnet. Egen lägenhet i soc regi och adios med nykterheten. Det var order från ”högre ort” till assistenterna som vart tvunget att följas. 900 kr/ dygn är ju skitbilligt jmf med typ behandlingshem som kostar många sköna tusenlappar per dygn.

Nästan 4 månader.. Den näst längsta nykterheten någonsin för pappan. Nästan i fyra månader så fick barnen tillgång till en nykter pappa. I nästan fyra månader så kunde barnen vara säkra på att pappan svarar i telefon. Det tog slut i måndags och sen dess har telefonen varit avstängd. När den är det så super han. Så jag har inte sett med egna ögon men nästan 17 års erfarenhet är inte fy skam så jag behöver inte se. Jag vet ändå. Det är sådant man lär sig under åren.. att läsa mellan raderna. Att se tecknen.

I nästan fyra månader såg jag ett lugn hos mina barn. ett ”Pappa är nykter” -lugn.. ”Han ligger inte och dör någonstans”- lugn ”Vi kan bara ringa till pappa så får vi träffa han” lugn… Men inte längre. Tack så jävla mycket kommunen och missbruksvården för dom  nästan fyra månaderna ni gav mina barns far en möjlighet att bli nykter… Nu är det bara så här att det kommer sjujävla värre det som kommer. Dom såg sin pappa gå från benrangel till mäktiga 90 kilo. Det gråa huden var borta. Dom insjukna ögonen var borta.. Han såg relativt fräsch ut.. Anade lite glitter i ögonen emellanåt. Tack kommunen . Nu kommer dom se återtåget till modell rangel med skräck i sina hjärtan.

Men nästan 4 månader är inte långtid för att ta bra beslut om sin framtid.. Han hade kommit över några akutfaser.. men det finns massor med faser kvar.. Ett av faserna är ju ”Var det bara det när?” När det gäller nykterheten.. Då är det livsviktigt att det finns folk och metoder som ser till att man gå förbi den fasen utan att falla. I pappans fall fungerade det ypperligt med pissprov bara dom gick utanför området. En kontroll som fungerade bra för honom.
Just när det börjar krypa i kroppen så sätter man honom ensam i en lägenhet här i Köping med fickan full med en hel socialbidragsnorm. Där på det där stödboendet så hade han i alla fall folk i samma situation omkring sig.. Och någon polare hade han ju hittat som han trivdes bra med. Alla var nyktra.
Det fans en del att göra där också så möjlighet till kroppsarbete fanns ju.. Sen fiska och så…. Sen fick han ju tillgång till sina barn när han ville. Han var definitivt inte redo än att sättas ensam i en lägenhet. Han har alltid sagt att om hans ska bli nykter så måste han ha tvång bakom sig.. Tvånget hade han ju och han blev nykter. Men den vetskapen har inget värde utan dom sätter honom i en lägenhet på Nygård här i stan. Köpings ”slum” med en del missbrukare.

Barnen ville alltid åka upp dit.. Första gången så hade jag med mig en underbar Kvinna med mig -Anna från socialförvaltningen. Hon hyrde en buss i kommunens regi så vi alla kunde få plats. Sen efter några timmar så åkte vi hem. I bilen satt barnen och kvittade i kapp. Åhh vad dom pratade.. Marcus sa när vi hade åkt en bit att ”Det luktar pappalängtan i bilen nu” Det vara bara lycka i att dom hade fått återse pappa och han var nykter.

Jag lånade ju själv bil några gånger av Sandra och David så att jag kunde ge mina barn en helg i stugan med pappa. Jag var mera där som den som skulle ta ett steg tillbaka. Det här var deras helg.  Jag skjutsade upp dom större barnen en efter en till pappans boende  så att dom skulle få ensamtid med pappan. Det skulle fiskas och åter fiskas Alla gossar gillar ju fiska… även pappan.

Men det är över nu. Dom fick några tillfällen under dom här nästan fyra månaderna under en tioårsperiod som han supit hårt. Dom fick en pappa som dom njöt av att träffa. Nu har dom en pappa som kommer ge dom där ångestattackerna hos barnen .. dom där rädslorna. Ilskan och någonting som liknar Hat emellanåt. En av mina drömmar är ju att barnen får tillbaka sin pappa. Jag trycker tillbaka alla ev skitkänslor som jag har gentemot honom. Det är barnens känslor som kommer först. Jag måste ju vara med. Utan mig så funkar inte umgänget smidigt. Smidigt måste det vara för att det ska bli bra.

Ingår pappan i någon slags sofistikerad saneringsplan?? Ja vårdar man tex narkomaner och släpper ut dom ofärdiga.. så är det ju en och annan som dör av överdos. Dom tar den dosen som dom tog sist men efter att dom har varit rena ett tag så tål inte kroppen det och dom dör. När dom dör så är dom borta och kostar inte mera pengar för kommunen. Ett problem mindre.

Om nu pappan super samma stora mängd alkohol så ligger han ju illa till han med. Det måste ju gälla samma med spriten. Han har ju varit ren i nästan 4 månader. Tja. inte vet jag. En gång så skickade dom upp han en månad för att ”vila och äta upp sig”.. Han var väl till gränsen för LVM och det kostar multum jmf med dit han skickades sen (till samma ställe där han blev nykter nu).. En månad betalade kommunen bara då den gången. Han vilade och åt upp sig så att kommunen inte tvingades sätta LVM på kraken. Det blir för dyrt. Det bollas med liv.

Men en sak är jag övertygad om. Här gäller inget barnperspektiv. Inte ens för barnen skull så kunde dom ha bekostat boendestödet ett halvt år till eller mera.. Det gav ju positiv resultat på alla plan. Pappan började se annat än spriten. Barnen fick tillgång till sin pappa. Den tillgången är borta nu iom att han kommer att falla käpprätt ner nu.. Han har månader att ta igen. Han var för färsk i sin nykterhet för att kunna ta bra beslut. Det kanske hade sett annorlunda ut om 6 månader från nu. Då kunde han kanske göra bra val.

Jag drar mig tillbaka nu med barnen. Jag ger inte något umgänge under ett pågående missbruk. (Förtydligande: Jag nekar inte dom att träffa pappan men planerar inte in honom som aktiv i vårat liv. Han finns där och blir det ett bra möte någon gång så är jag bara glad för det) Har erfarenheter från att bestämmer man någonting med honom så uteblir han 95% av gångerna och sådant tär på barnen enormt. Så nu kommer det att återgå till det gamla vanliga. Ett liv utan pappan i närheten.
Min rädsla nu är att han blir övermodig eftersom han har träffat barnen mycket  och får för sig att komma i fyllan och villan.. Det är inte så lätt nog för honom att dra gränser när det gäller detta. Han kommer att komma när den längtan eller ångesten attackerar honom. Kan nästan slå vad. Barnen kommer att få det svårt om han kommer snorfull utanför dörren med sin ångest över att har supit. Han kommer att gråta floder.  Dom mår alltid jättedåligt bara dom ser honom på avstånd när han är full. Jag vet ju… jag finns ju alltid där och tar emot det svåra som kommer i känslor. Barnen ska inte behöva se dom ångest och gråtattackerna. Sen lovar han ungarna saker han inte kan hålla. typ ”Pappa kommer i morgon” och den där morgonen kommer inte.. Den har aldrig kommit. Men det tänds ju  hopp i barnen och en osynlig  pil av smärta levereras i stället i deras små kärleksfulla hjärtan. Där finns många sådan pilar ska ni veta…

Känner lite så här också att barnen måste en gång se återfallet så dom vet att det har hänt och att det är därför han är otillgänglig för barnen. Kanske om man sonika gick och knackade på hos honom… Jag tror jag gjorde rätt under dom här nästan 4 månaderna. Att jag gav mina barn chansen att träffa pappa.  Dom kan ju iaf bära med dig dom bra tillfällena i sina hjärtan. Nästan 4 månader är ju bättre än ingenting

Det här är en av orsakerna också till flytt som till Stockholm. Den främsta orsaken är ju att komma ifrån denna ekonomiska fattigdom som tär en del.
Jobb kommer jag att få.. Garanterat.. Men eftersom stressen nu har slagit till iom att han är tillbaka i stan.. så känns det där med lägenhet ganska panikartat att få.. Annars så kunde jag ju planera lite lugnare. Barnen ska inte behöva träffa på honom på bänken… på väg till skolan eller från.. Det stör deras liv
Det har ju varit deras plåga nu under några år.. Ett av barnen gick emellanåt direkt till skolkuratorn när han hade träffat på pappa. Det gör så ont i barnen

Det känns lite som om jag vill brista ut i Hjälp mig någon förbövelen.  Finns det ingen som har en 4-6 rok att hyra ut.. Eller ett hus i några år.. Men Sådant växer ju inte på träd eller att någon har någonting uthyrningsbart i bakfickan så jag får nog snällt ställa mig i alla bostadsköer som finns. Men känner nu att jag har fått mera press på mig än tidigare. Hade helst sluppit det. Mitt liv är stressigt nog som det är.

Ja så gick det alltså… Tråkigt!!
Men vi i våran lilla familj.. Vi Älskar, lever och finns till trots det tragiska som finns omkring oss som vi nu ska ta ett stort steg ifrån.

Utdrag från boken ”Din TörnekronaHÄR

Må väl alla!!

Var rädda om er själva och varandra

KramKram!

15 responses to “* Tema Missbruk: Kommunen den allsmäktige.

 1. Vännen, jag blir så ledsen för din och barnens del, men även för deras pappas skull, som inte klarar att stå emot sitt beroende och inte längre får den hjälp han behöver. Allt detta kortsiktiga tänkande från soc, där det enda som styr deras beslut handlar om pengar och kostnader. Det visar verkligen hur lite ett och annat männsikoliv är värt. Man kan nog gå in på vilken kommuns hemsida som helst i vårat avlånga land och läsa att dras mål att är att värna om sina invånare, men det är nog ytters få kommuner som lever upp till det? Att man inte ens kan värna om barnens bästa är ju fruktansvärt, men tyvärr inte alls förvånande och skrämande nog långt ifrån ovanligt.

  Som vanligt har jag lite svårt att hålla mina svarskommentarer korta, så fortsättningen skickar jag iväg via mejl…

  Massor av kramar!❤

  • Finaste Goaste Sussi!

   Vad gullig du är tack!!
   Allting handlar om pengar.. Inte människan i sig och framförallt inte barnen.. inte iaf när han inte har vårdnaden. Då ”lämpar” dom över allting på mamman och räknar inte in barnen alls i den andras liv. Jag har fått bra hjälp annars när det gäller detta med pappan, barnen och missbruket. Ja som det här med att dom hjälper till att det funkar när avståndet är för stort. Har ju ingen bil. m m . Det är bara missbruksvården som inte fungerar.

   Jag svarar på dina mejl snart. är lite trög just nu.. Det är så rörigt just nu med det mesta.. fast hanterbart så det är inte någon fara

   Kram finaste du!!❤

 2. Fy fasen så kortsiktigt de tänker på kommunen. Vackra ord på hemsidan och i alla dokument betyder inget i verkligheten. Varken i röda eller blå kommuner, skillnaden är liten. Men pengar styr där, inte mänsklighet, vi är kostnader inte medmänniskor. Dina ungar fick i alla fall några månader med en nykter far, alltid något.
  Du, huset nedom oss är till uthyrning! De är borta i två år till på utlandstjänst.

  • Finaste Paula!

   Tack..

   Håller med.. Och ja, dom fick iaf ett tag med en nykter pappa och som du säger det är alltid något
   Längtar verkligen efter att få träffa dig och Kjelle Snart är vi där =)

   Joo det där huset ju Får ju 3 fyror för samma pris här i Köping..haha Man kanske skulle försöka med att pruta.. Den var ju led from Maj och den står tom fortfarande Skadar inte att skicka iväg ett mejl ju =) Men tjusigt var det…

   Kram vännen!❤

 3. Mailat dig kontaktuppgifter till huset

 4. tar du den får vi göra hål staketet:-) närmsta granne juh…

  • Åhh.. det vore väl något..
   Fasiken om det gick att pruta lite. men 18000 i månaden är lite väl saftigt… Ska ändå skicka iväg ett mejl med ett bud
   Det är väl bättre att dom får in lite pengar iaf än att den står tom och tickar noll inkomst

   Sen kunde vi ju nalla av ditt land och skylla på rådjuren och räven Hihi😛

   Kram<3

 5. Det finns inte ord. Det vore en skylldighet att kommunen tar sitt ansvar för de som behöver hjälp. Både för den som missbrukar men först och främst för barnen. KRAM. Mailar dig/A

  • Goa fina Anita! Tack!
   Det här är missbruksvården i ett nötskal Ska sammanställa allt vad som hänt under dom senaste tio åren med detta ”fall” Gör det sen när jag har mera tid och inspiration. Man blir ju mörkrädd Hua!!
   Ja Anita . Mejla mig gärna. tycker om dina mejl! =)

   Kram vännen!❤

 6. Massor av kramar till dig sirpa! Det gör så ont, så ont i hjärtat att läsa om barnens smärta. Vilken tur att de har dig till mamma, en trygg mamma, som ger kärlek och hanterar situationen på ett otroligt bra sätt! Du är är så klok sirpa, du må vara arbetslös men din titel är hjälte-mamma och vad du gör för dina barn varje dag är mer värt än alla pengar i världen.

  • Tack snälla rara Ina för dina ord! Dom värmer och dom lyfter

   Ja, det smärtar enormt när barnen mår dåligt. Men man måste försöka stå där så stabil som möjligt. Dom kan ju inte rå för dom vuxnas val. Dom kan inte värja sig på samma sätt som vi vuxna kan.. Det är mycket känslor åt alla håll emellanåt

   Kramar❤

 7. ja HERREGUD vart ska man börja,lite får man väl försöka själv osso.Man kan väl inte begära att få allt betalt utav samhället.Låt fanskapet supa ihjäl sig om det e det han vill.Det går inte att hjälpa o förändra en annans liv om inte viljan finns oss den .behövande.Helt rätt att sos sluta betala för honom, nee du pengarna ska användas till de som verkligen behöver dom,tex barn o pensionärer.SÅ det så.

  • Hej Anonym!

   Ja, så kan man se på det hela. Men ibland så behöver man lite hjälp på traven om man har fastnat i ett missbruk. Det kanske inte alltid räcker med enbart viljan utan man måste ta till olika metoder för att hjälpa människan över tröskeln.

   I detta fall så var det kommunen som backade… Han själv var nog beredd på att stanna men fick inte.

   Ha det gott!

 8. Tja, törs man inte stå för sin åsikt ska man nog låta den vara opublicerad.

 9. Pingback: * Tema Missbruk: Pappornas dag från en annan vinkel… | Offer jag? Vad snackar du om? ©

Klart som korvspad att man blir glad av lite respons så kommentera gärna.. emellanåt =) Ha det fint!!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s