* Rasförädling ala´ Nazitiden – Brott mot dom mänskliga rättigheterna

Den här sortens fosterdiagnostik är ett solklart brott mot dom mänskliga rättigheterna…men samhället ser genom fingrarna.. Denna selektiva fosterdiagnostik kränker en massa redan födda människor  som lever och verkar bland oss alla i samhället..och dom ofödda med..

Så här står det:”
Dom mänsliga rättigheteran gäller för alla och envar. Det slår fast att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Dom mänskliga rättigheterna är Universella, det gäller över hela världen oavsett land, kultur och specifik situation…Alla människor är lika i värde och rättigheter. Det betyder att ingen får diskrimineras eller hindras från att utnyttja sina rättigheter på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning eller politisk eller annan uppfattning.

Varför gäller inte detta människor med Downs Syndrom???

Det är inte lika värde mot en grupp av människor när man får en förfrågan om selektiv fosterdiagnostik på mödravården för föräldrapar som väntar barn..(Dom måste fråga .. direktiv uppifrån) ”Dom här sk Normala är mera värda än dom som har tex Downs syndrom (sägs mellan raderna) så du har nu alla möjlighet att selektera bort den…” Med samhällets goda minne.

Tillägg: Min dotter lever i ett samhälle som erbjuder tester för att ta bort ”sådana som hon” Det är ett solklart brott mot dom mänskliga rättigheterna. Dom rättigheterna som faktiskt gäller henne eftersom hon lever och finns till. Att inte behöva ifrågasättas för den hon är – En människa med Downs syndrom.

Mitt barn är ett mycket bra barn med hög livskvalité.. Hon lever.. Älskar.. busar som vilken unge som helst..Det är inte henne det är fel på utan på samhället. Detta samhälle som är så rädd.. som är så okunnig… så fördömande.. så att rädslan har gjorts till en rättighet för medborgarna.. att ha selektiv fosterdiagnostik. Horribel människosyn!! Ut med kunskap åt folket istället för tvistad skämselpropaganda!!

Det här är sofistikerad rasförädling.. Liknande under Nazitiden.

Nazitidens utrotning av judar var rå och fruktansvärt grym
Nu har metoderna finslipats så att det råa och grymma är borta synligt.. Istället så har den bakats in i lagar och skrämselpropaganda… Sen har föräldrarna fint fått välja själv. Men har alla valt själv egentligen? Eller är det rädslan och okunskapen som har talat???

Vad är det som säger att det friska som finns i magen är friskt..och normalt. Trots avsaknad av då Downisgener. Man trodde sig gå säker efter efter ett ”lyckat” Fostervattensprov… för att sen nedkomma med ett svårt autistiskt barn.. eller ett barn som utvecklar svår szitsofreni ..

Jag har fem barn och Hanna som har Downs Syndrom är den som jag är mest lugnast över med tanka på framtiden… Hon får vara den hon är.. Ingen kommer att ställa orimliga krav på henne.. Jämför det med dom sk normala ungarna.. Uj.. dom kommer får krav på sig ända från lekis och många pallar inte trycket… och faller mellan stolarna.. Det kan gå ganska illa.

Jag tackar gud varje dag för min Dotter Hanna.. att jag fick henne. Det som är ”fel” när det gäller samhällssynen.. är bara så fruktansvärt rätt. Hanna är det mest rätta som finns..

OM alla människor med Downs syndrom skulle försvinna..
Vem skulle då täcka över dom stora bristerna vi människor har?
Vilka skulle påminna oss om saker i våra egenskaper vi har förlorat sen länge?? Vi har så mycket att lära oss av dessa Downis människor..
Vi borde ha ett ”downis tänkande” i många och mycket .. att inte döma hel vilt.

Nej, dom här underbara människorna ska inte bort.. Dom ska ännu mera ut i samhället och bland oss sk normala.. Dom ska integreras överallt så en vacker dag så höljs inga ögonbryn… Inge selektiva prover finns.. Dom är precis som vem som helst.. Precis som dom ska vara NU..

Vi alla är lika värdefulla.. Precis alla… Likvärdiga och värdefulla!!

Ett utvecklingsstört barn krossar våra drömmar

…som vi har för våra barn, är det så?

Vi vill ju att dom ska växa upp
Skaffa familj, skaffa barn
och förverkliga sig själva

Att få ett utvecklingsstört barn innebär ju
att våra drömmar krossas
och vi blir alldeles tillintetgjorda.

Är inte det vad Fostervattensprov är till för
att se till att våra drömmar inte krossas:

Att se våra barn ta körkort..som alla andra
Att se våra barn hitta den första kärleken..som alla andra
Att se våra barn få ett självständigt liv..som alla andra
Att se våra barn bilda familj och vi få barnbarn..som alla andra

Är det det som vi strävar efter?
Att våra barn ska vara.. som alla andra!

Allting som bryter mönstret..ryggar vi för:

En Down unge..skrikig och gapig
Kan ingenting, vill ingenting
Förstår ingenting!!
En Down unge som faktiskt inte är skrikig
Kan mycket, vill mycket
Förstår Mycket!!

Men det här ”normala” barnet
Som härjar som sjutton
Slår ner gamla tanter
Vill inte gå i skolan
Röker
Super
Knarkar
Kommer inte hem
Vi får springa på Krismöten
stup i kvarten
Ett barn som mår så dåligt med självmordstankar
Det är ju helt ”acceptabelt”

För han är ju ”normal”

Vem belastar samhället mest?
Den normala?.. den utvecklingsstörda?

Vem har sagt att den utvecklingsstörda
inte kommer att ha ett liv
Ett liv som både du och jag har
Med både..med och mot gångar
En första kärlek
Ett eget hem
Vänner
Skola
Arbete
Självförverkligande

Är det inte det vi ska sträva efter?
Att hjälpa alla våra barn till att förverkliga sig själva
Utvecklingsstörda eller inte
Istället för…
Att vi ska förverkliga våra drömmar genom barnet….
……den ”normala”

46 responses to “* Rasförädling ala´ Nazitiden – Brott mot dom mänskliga rättigheterna

 1. Kan inte annat än att instämma helt o fullt ut med det du skriver!
  Även jag när jag hittade artikeln blev så fly……… så att jag fick total skrivkramp av ilska.
  Du däremot kan sätta ord till idiotin..

  Kram till dig o ALLA dina underverk.

 2. Usch fy fan *Spyr*

 3. Allt handlar inte om er och era känslor. Det handlar om den mänskliga evolutionen. Om vi vill leva i en värd där alla människor är friska och sunda (vilket ni inte verkar tycka är önskvärt) så är dessa åtaganden nödvändiga.

  • Hej!

   Min dotter är frisk och sund… Fast emellanåt är hon snorig och dan..
   Min dotter är inte sjuk i Downs Syndrom.. Hon har Downs Syndrom.. Sen kan jag ju bara tala om att Det finns människor som har ett normalt IQ.. Dom är mao inte utvecklingsstörda…. Bara normalstörda…

 4. Med tanke på att trisomi 21 inte är det minsta ärftligt är ditt svammel om ”rasförädling” just det, svammel. Med tanke på alla fall där abort rättfärdigas av en majoritet av folkopinionen är allvarliga prenatalt diagnosticerade tillstånd såsom Downs snarare ett av de mer vettiga anledningarna till abort. Nu vet jag inte din allmäna inställning till abortlagstiftning, men det skall fan till att man förbjuder abort av kvinnorättsliga och sociala skäl innan man ruckar på rätten att abortera foster med svåra medicinska tillstånd.

  Om du nu inte visste det så aborteras över 90% av alla foster med Downs syndrom även i Sverige. Vart var din indignation över det?

  • Hej Max

   Tja.. ett par procent har en ärftlighetsfaktor.. Sen finns det andra sorters av downs syndrom som mosaiksim.. partiell osv… Men trisomi 21 är den största gruppen..

   Det är din åsikt om det är en vettig anledning till abort av DS foster.. Jag är emot selektiv fosterdiagnostik.. Där fullt funktionsdugliga barn selekteras bort med olika medel som samhället tillhandahåller.. Sen finns det skäl i mitt tycke att ibland använda selektiv fosterdiagnostik när det finns indikationer på att barnet ev inte är eller kommer att vara livsdugligt utanför livmodern.. Där det korta livslängden kommer att bli fyllt med plåga.. Där är det mest humant att avbryta..

   Vi har fri abort.. Bra tycker jag. Det är enbart den selektiva jag är emot .. när man vill ha barn men tar tester för typ DS…

   Ca 80% aborteras spontant… som missfall… Det föds ca 120-130 barn med DS i Sverige per år. Dina 90% har jag inte riktigt koll på .. Kan du ge mig Källan??

 5. Obehagligt vad hatiska downsförespråkarna verkar vara. Varför skulle det vara något dåligt med att göra mänskligheten friskare och intelligentare? Om man kan välja mellan att skaffa ett intelligent barn och ett utvecklingsstört barn torde valet vara tämligen enkelt.

  Vad är nästa sak att rasa över? Vaccination mot polio? Det har vi ju i princip ”rasförädlat” bort vid det här laget. Är det inte fruktansvärt? Eller varför inte sjukhus i största allmänhet? Tänk vilket förakt mot de sjuka samhället visar genom dessa institutioner där man ”programmerar om” sjuka till friska! Snacka om hälso-apartheid!

  • Hej Peter!

   Jag är inte ett dugg hatisk..Vem säger att det barnen , den sk Normala” som man föder efter neg test..kommer att bli så värst intelligent? Det kan hända så mycket på vägen…. Det finns mycket droger och kriminalitet blad dom sk normala och den finns ju inte alls hos dom här.. Och så värst intelligenta är dom ju då inte…
   Betänk också att Man kan välja bort ett Ds barn med fullt fungerande intellekt (normal IQ) (dvs abortera den) och få ett tillsynes friskt barn som senare utvecklar autism…Eller mycket svåra psykiska sjukdomar… Ds måste väl vara det mest lättaste.. den mest kärleksfullaste och ärligaste funktionshindret.. Svårt att förstå rädslan för dom här människorna…

 6. Allt människan KAN göra kommer att göras förr eller senare – Naturligtvis kommer detta att ske beträffande alla allvarligare, identifierbara sjukdomar. Med tanke på hur till exempel det svenska samhället belastar sig med en ohämmad invandring av människor som inte bidrar med något, kommer även vi att med tiden börja tillämpa samma synsätt som Danmark för att få ekonomin att gå ihop. Skickliga hycklare som vi svenskar är , kommer vi att under diverse PK-förevändningar nödtorftigt lyckas kamouflera detta – åtminstone inför oss själva – samtidigt som vi projicerar mot vår slagpåse Danmark…

 7. Tummen upp för dig, Sirpa. Det är så lätt att ”tycka till” om olika saker, men visst skjutsingen bör man väl kunna lyssna och ta till sig och i bästa fall även lära sig något utav dem som har den bästa erfarenheten och det är ju ni föräldrar som lever dagligen med era älskade Downisar.

  Man älskar ju sina barn för dem de är, inte vem de kan bli. Precis som du säger så kan vilket sk ”normalt” barn som helst bli t ex psykist sjukt. Då läggs ofta skulden på föräldrarna, men tittar vi på vilket hårt samhälle vi lever i och som våra små älsklingar ska växa upp i. Ett samhälle där man redan i tidig ålder ska sållas ut, då är det inte så konstigt att många inte orkar med pressen. Förr gömde man undan eller lämndade bort dem som inte ”dög”. I dagens samhälle så har vi trots allt kommit en bit mot ett mer accepterande samhälle, men det är lång väg kvar. Det finns fortfarande skrämmande mycket fördomar och rädslor, vilket faktiskt förvånar mig i detta upplysta informationsamhälle som vi trots allt lever i.

  Barn så som din söta Hanna, slipper visserligen ifrån den pressen som våra sk ”normala” barn utsätts för, men istället så tvingas hon med tiden möta andra människors fördomar och sånt gör också ont. Om man vill leva i en värld med sunda friska människor, så krävs det nog att man först och främst skapar ett friskt och sunt samhälle där alla är lika värda, istället för att försöka solla bort vissa grupper. Vem ska avgöra vad som är sunt eller friskt? Vi är många som kan se att vi har våra fel och brister, men sen finns det ju ett fåtal som anser sig själva vara perfekta, är de dessa personer som ska avgöra vem som har rätt till ett liv eller inte? Bara tanken är skrämmande…

  Fördomsfullhet är också en otäck och ibland även smittosam sjukdom och den bör därför utrotas. Denna skjukdom tillhör gruppen fobier och byggs upp av rädslor och okunskap, men även yttre påverkan förkommer allt för ofta. Fördomsfullhet går att komma till rätta med genom genom lärdom och erfarenhet. Som så många andra fobier botas den ofta genom att den drabbade möter sin egen rädsla och resultatet blir ofta bra. Svåra fall av denna störning som fyller vissa människor med otäcka fördomar kanske kräver flera möten och ibland egna känslomässiga erfarenheter för att personen ska tillfriskan och komma till insikt om att alla, oavsett ras, religion, kromsomantal, sexuelläggning mfl är minst lika mycket värdiga människor som de själva är. Sen förkommer det tyvärr vissa allvarliga och obotliga fall, oftast hos personer som är totalt ovilliga att inse att de drabbats av denna sjukliga fobiska fördomsfullhet och inte vill bli botade. Att uppnå ett samhället med enbart sunda och friska människor är nog dessvärre bara en utopi? Eller kanske borde jag välja ordet, förhoppningsvis, istället för dessvärre?

  Massor av kramisar till dig, Sirpa och din härliga barnaskara.❤

  • Tack gumman!!

   Håller med dig i allt!!

   Det där med fördomar baseras ju på okunskap och rädsla.. Det är så underbart att det är så många föräldrar som bloggar om sina barn med DS .. Men vi måste bli ännu flera.. Vi måste synas för alla och en var.. Dom här barnen är lika värdefulla och viktiga som vilken som helst och ingenting att vara rädd för. Det är oftast ens egna tillkorttakommanden som talar när man är rädd… och inte vet så mycket..

   Det florerar så mycket osanna påståenden om hur DS människor är.. Det är dom dom vi måste ta bort..

   Ja sussi.. Det är en Utopi med att samhälle med enbart ”sunda och friska människor…” om dom sunda och friska enbart var av sorten sk normala… Och vart skulle gränsen gå? Min dotter är ju också frisk och sund:) skulle hon få vara med?

   Kram vännen min❤

 8. Att jämföra med nazityskland och utrotningen av judar, homosexuella, zigenare och handikappade är det som är horribelt. I Tyskland tog staten beslutet att ta livet av levande människor, här handlar det om föräldrar som får göra det svåra övervägandet om de klarar av att ha ett barn med ett handikapp eller inte. Ingen tvingar dem, ingen tar deras redan födda barn ifrån dem och tar livet av dem.

  Du talar om mänskliga rättigheter, men människan har inga rättigheter innan han/hon är född. Om ett foster är en människa med rätt till liv är all form av abort ett brott mot mänskliga rättigheter. Här finns inga gråzoner, inga mellanlägen. Antingen har man rätt till liv som foster och då är all abort fel – eller så börjar ens rättigheter iom födslen och då är detta inget brott mot mänskligheten. Inget folkmord begås, eftersom abort inte är mord.

  Jag förstår att du älskar din dotter, och jag kan förstå varför föräldrar som gjort det valet du gjort känner sig upprörda över de barn som inte föds. Dock måste beslutet att göra abort vara varje förälders ansvar. Känner man att man inte kan, vill eller orkar ta hand om och älska ett barn ska man heller inte föda det – oavsett om anledningen till detta är ens livssituation, ens ålder, hur barnet blev till eller, faktiskt, om barnet har ett handikapp. Barn med handikapp kräver mer tid, mer omsorg och mer resurser, kan man som förälder inte ge detta är det troligtvis bäst för barnet att inte bli fött.

  Förr lämnades barn med Downs till instutitioner där de fick leva hela sina liv, bortglömda av och bortgömda från resten av världen. Nog måste abort vara ett bättre alternativ?

  • Hejsan!

   Min dotter och dom andra ifrågasätts genom tester när dom är födda… Min dotter lever i ett samhälle som erbjuder tester för att ta bort ”sådana som hon” Det är ett solklart brott mot dom mänskliga rättigheterna. Dom rättigheterna som hon faktiskt har eftersom hon lever och finns till. Att inte behöva ifrågasättas för den hon är – En människa med Downs syndrom.

   Var nog klantig i min formulering ang Nazityskarna… Menar att det ger vibbar åt det hållet. Att man strävar åt ”renrasigt” folk. Downs Syndrom är Ingen sjukdom… Oftast har dom ett ypperligt liv med bra livskvalité.

   Jag har två barn med funktionshinder.. Ett utvecklingsstört.. och ett sk normalt barn och downs syndrom är det absolut lättaste av dom två funktionshindren.. Den andra har tagit och ta en massa tid och energi i anspråk… Så i vårat fall så är det faktiskt inte Downs Syndromet som tagit mest resurser i anspråk utan det sk normala barnen… Så är det nog i många familjer… Och sen är det en massa med dom andra sk normala ungarna… Tja.. det är dom som ger mig gråa hårstrån.. ger mig oro… ger mig det och det.. Men inte min dotter med Downs.. Skönt att ha en iaf som jag inte behöver oroa mig för =)

   Jag har full respekt för dom som tar bort ett barn med DS efter tester.. Testerna finns.. dom används… Men jag är kritisk mot samhället som erbjuder dessa tester.. att dom får finnas…

   • Så vad ska samhället göra med de föräldrar som inte vill eller kan ta hand om barn med olika handikapp? Vem tar hand om barnen om föräldrarna inte vill eller kan?

    Varje abort är i sig olyklig och i en perfekt värld skulle abort inte behövas. Nu lever vi inte i en perfekt värld och abort behövs för att barn ska slippa födas oönskade.

    Jag tvivlar inte på att du trivs med ditt barn och att din flicka är underbar, men alla föräldrar skulle inte tycka och känna som du. En del kan inte hantera situationen och då måste det bästa för barnet vara att slippa finnas.

    • Här i Sverige tar nog dom allra flesta hand om sina Handikappade barn.. Det finns mycket stöd att få.
     Hur många fosterhemsplacerade barn och ungdomar finns det i det sk normala spannet som föräldrarna har gett upp för att dom inte orkar med…

     Folk vill ha barn… Men dom villkorar barnet.. var frisk annars så vill jag inte ha dig..
     Ok.. dom tar ett test… det är DS och fostret aborteras… Nästa graviditet nytt test… Inte DS.. PUST!!! Men så nedkommer dom med ett barn som insjuknar sen i tex szitsofreni.. eller svår autism… snubblar på sina knubbiga ben kanske som två åringar och får en svår hjärnskada.. Varför ha tester överhuvudtaget.. Allting kan ju hända man går inte säker för att man har testat och fått svar att ”Nej, inget Downs syndrom”

     Men undrar ju också lite.. Man vill ha barn men man vågar riskera ett ev icke DS barns liv med fostervattensprov…
     Downs Syndrom är en av dom bästa funktionshindren…

  • Jag tror också att många blir skrämda när det gäller Downs Syndrom att det är si och så jobbig.. etc etc av mindre vetande.
   Så det blir till en verklighet. Folk blir rädda och det dom är rädda för vill man inte ha.

   Det är nog jobbigare att ha ett sk normalt barn faktiskt =) Tänk på allt som dom kan råka ut för… Droger.. kriminalitet.. arbetslöshet.. frustration..osv..

   • Menar du att ingen med Downs syndrom någonsin drabbats av något av dessa problem? Inga drogproblem? Ingen arbetslöshet? Inga är kriminella eller utsatta för kriminalitet? Ingen känner någonsin frustration?

    Det är en sak att säga att din dotter är underbar, det är jag övertygad om att hon är, men även hon kommer att drabbas av problem. Människor som inte förstår henne. Människor som är elaka, grymma eller våldsamma. Brott, arbetslöshet, sjukdomar – hon är inte förskonad från något av detta bara för att hon även har ett handikapp.

    Downs syndrom har många nackdelar, och många barn med DS drabbas av allvarliga komplikationer och sjukdomar, som tex vissa former av leukeumi eller hjärtfel. Den genomsnittliga livslängden för någon med DS är 49 år, och de över 50 drabbas ofta av Alzheimers. Visst finns det underbara barn med DS, men alla historier är inte solskenshistorier. Det finns nackdelar, som blivande föräldrar måste få lov att förbereda sig på och ta hänsyn till när de bestämmer sig för vad de ska göra. Förutsätt inte att föräldrar inte vet, men om du är fullt övertygad om att detta är problemet, så argumentera istället för tydlig och rättvisande information i samband med provet. Tvinga inte föräldrar att behålla ett barn de inte vill ha.

    • Mycket sällan isf.. En och annan kanske röker =) Frustration i hop med arbetslöshet… Oftast så har dom sitt på det torra med olika aktiviteter.. Men givetvis finns frustration som hos alla människor emellanåt. Det finns ingen utvecklingsstörning i Känslorna.

     Visst har dom kortare livslängd.. Men jag säger som så.. bättre att ha ett liv med livskvalité även om den inte blir längre än till 50 år än att ha ett uselt liv fram tills 80..

     Hälften av ca 130 barn drabbas av hjärtfel… ca alltså. Men det föds också över 1000 hjärtebarn per år i det sk normala spannet. Visst.. dom har lite större risk att få leukemi.. Men naturen har kompenserat det så att det är lättare att behandla DS barn.. Dom är mera mottagliga för behandling.. så dom har hög överlevnad.

     Alla är inte solskenshistorier… Inte bland dom sk normala heller..

     • Nej alla är inte solskenshistorier, det har du rätt i, men hälften av barnen har inte hjärtfel. De flesta behöver föräldrarna inte räkna med att begrava.

      Du är lycklig i ditt val, med ditt liv, din flicka är lycklig med sitt. Att utifrån detta anta att alla andra skulle känna likadant är inte rimligt. Det finns de som inte vill leva med barn med Downs syndrom, dessa måste ha rätten att bestämma detta själva.

      • Det är ca 60 barn per år som har hjärtfel av varierande grad… Hanna hade AV- Commune.. Opererad för 10 år sedan och kommer inte att dö av det.

       Jag har inte valt Hanna. Hanna valde mig =) Jag har aldrig gjort tester.. Inte på någon av mina fem barn. Jag kände bara att jag är redo att ta det lilla livet i vilket skick hon eller han är i… Jag skulle älska och vårda oavsett vad efter min bästa förmåga.

       En gång till… Ja så länge testerna finns så ska föräldrarna bestämma själva.. jag klandrar ingen som gjort det valet. Dom har min respekt. jag har väninnor som gjort tester och dom är fortfarande mina vänner.

       Det här är riktat högre upp..

       När jag berättar om Hanna och Downs syndrom så gör jag det för att minska folks rädslor. Jag vill visa på att Hanna inte är en naturkatastrof utan vilken unge som helst.. Hon har liv.. Kärlek.. Självförverkligande.. Precis som alla ungar borde ha… sk normala eller inte.

 9. Johannes Forsblom

  Hej Sirpa och tack för en fin artikel.

  Jag har själv jobbat med både vuxna och barn med Downs syndrom och jag tycker att de är underbara människor som tillför samhället så mycket glädje, ärlighet och spontanitet som vi annars går miste om. Jag hoppas att utvecklingen i Danmark, med flera länder, aldrig når Sverige.

  Men det ska bli spännande att följa Nya Zeeländarnas anmälan till Internationella bråttmålsdomstolen i Haag om brott mot mänskligheten. De har tydligen satt i system att ”screena” efter Downs syndrom för uppmuntra föräldrar till abort.

  Mina nackhår reser sig av vrede och fruktan!

  • Hej Johannes och tack själv!

   Håller med dig.. Dom tillför en massa fast folk är ibland så insnöade i sina rädslor och fördomar att dom inte ser det. Synd.. för här finns det skatter i människor=)

   Ja, det ska bli spännande att följa.. Det borde bli en sådan anmälan härifrån också.. ska kolla runt lite.

   Ja nackhåren reser sig emellanåt.. Ont gör det också över folks stupiditet… Hua!!

 10. Hej!
  Lite magstarkt att kräva att dessa barn föds när de flesta behöver någon som ser efter dem hela livet. Vems pengar ska läggas på assistenter där? Blir lite trött på folk som tror saker är deras rättighet och att de självklart ska kunna roffa åt sig en stor del av kakan dvs, maxa sina skattepengar.
  Det ÄR inte ett brott mot mänskliga rättigheter. ” alla människor är födda fria” Svårt när de inte ens är födda ännu. Du få så klart tycka det du tycker och det är inte i mina ögen orimligt att tycka så när ett av ens egna barn har sjukdomen men det är inte ett brott mot några mänskliga rättigheter. Det får dig att framstå som okunnig när du kryddar så där.

  Dessutom, i all välmening, Du borde verkligen tänka på att inte skriva så många punkter mitt i meningar och bara använda ett ! eller ? Det är svårt att lösa annars och kan uppfattas lite tonårigt.

  Ha en trevlig kväll.

  • Hej Axl

   Kolla alla dessa ungdomshem , behandlingshem.. alla rehab..och alla fosterhem m m …. för dom sk normala
   sen tar vi dom här funktionshindrade… oftast i ett gruppboende.. dom betalar för sig.. dom har oftast en menigsfylld vardag.. dom behöver inte leva ensamma som många sk normala gör.. Dom skapar arbetstillfällen åt andra som brinner för sin sak.. Visserligen skapar dom sk normala för det också
   Min fråga,, Vem tar mest resurser och skattepengar i anspråk??

   Mina prickar är till för att du ska hinna andras.. hahah.. Nejdå.. ska ta till mig kritiken..

   Tak.. Ha en trevlig kväll du med!!

 11. Hej vännen!
  Mina tankar gick direkt till dig och Hanna när jag hörde de prata om det i nyheterna. Jag blev arg. Jag vet ju hur mycket glädje ditt barn ger dig och att du inte gör någon skillnad på barnen och det ska ingen annan heller få göra. De är människor med samma människovärde som vem som helst av oss-
  KRAM

  • Tack finaste Gunilla!

   Ja, har svårt att sätta ord på känslorna.. Känns sådär tungt i bröstet över folks kyla över andra människor. Likgiltigheten är så skrämmande.

   Visst har dom samma människovärde. Men skillnad görs.. genom lagar också..

   Kram vännen!

 12. tack för att du också skriver!
  det verkar som att många föräldrar inte tar ställning angående detta och det är det sämsta vi kan göra. Om ”våra” barn med downs inte hade haft hjärtfel eller lätt för att få alzheimers när dem blir äldre, så kan jag dra det så långt och säga att en människa med downs är den perfekta människan! dem gör inget ont, de våldtar inte, dödar inte blir inte kriminella. Och det där med rökningen tror inte jag sett någon röka😉 hihi men skämt åsido de borde forska på att ta bort sjukdomarna istället för att lägga pengarna på kub testerna!

  Stor kram till dig och Hanna!

  • Hej MyPerfectbaby

   Tack själv för dina ord!!
   Det kan nog vara ganska känsligt för många föräldrar att prata om detta.. Men vi som pratar hoppas ju att modet kommer till dom med. Man möts ju av det ena konstiga argumentet efter det andra.. det kan skämma upp många.

   Klart dom är perfekta människan även med hjärtfel och annat😉.. för som du säger.. Dom gör inget ont. Det är ju vi sk normala som ställer till det i världen .. vi skapar kaos.. sorg och katastrofer.. Inte människor med Downs. Det är dom som visar på sitt sätt hur det ska vara men vi sk kloka.. förståndiga.. vi som ska vara normala.. tar inte till oss det.. Dom må inte ha klokheten i en del men dom har iaf hjärtat och det vi har förlorat på vägen i behåll… Jag undrar .. Vilka är det då som besitter dom ädlaste rikedomarna inom sig? Det bästa är ju att ha bägge av ”världarna” i sitt liv.. Då fick man mest ut av livet också.. Det berikar något så otroligt =) Jag skulle nog vara så otroligt fattig annars.. Men rädslan och fördomarna hindrar folk från att se.. Vilken brist och fattigdom..

   Några har säkert rökt.. prövat på iaf.. haha Fast inte har jag sett det..

   Ja, lägg pengarna på annat.. som du säger.. ”ta bort sjukdomarna” sen vettig information till folket och inte någon skämselpropaganda..

   Tack.. Kramar tillbaka från Hanna och mig =)

 13. Vad är det för dumheter .Att jämnföra detta med natzi tyskland jag finner inte ord,det är väl varje individs rättighet att själv få bestämma om man är beredd att föda fram o ta hand om ett barn med ds.och vi lever 2011 inte 1800tal.Forskningen går framåt och det ska vi vara glada för.

  • Hej anonym2

   Jo, jag tycker nog det ger lite vibbar åt det hållet.

   Glada?.. över att fullt funktionsdugliga barn selekteras bort? vore det ok med prov på diabetes?.. så folk kunde välja..ögonfärg? Kön? dom som gillar korv med bröd? dom som är rädda för dom som inte är som dom själva?? Ska vi bara föda fram elitbarn? Ska vi hoppas på att forskningen går så pass framåt??

   Mångfald eller enfald?? Jag väljer mångfald.. och du??

 14. Tjo min vän har nu skapat en protest grupp på FB mot detta Sirpa så hoppas du kan hjälpa mig att sprida den gruppen vidare till dina vänner som du vet är mot detta har gjort dig till Admi oxå så du kan vara med å bestämma vilka som ska få vara kvar i gruppen mm plus att du kan som mamma till hanna ge mera information som inte jag har:)

 15. Jo du jag tror nog att dom flesta är glada ock tacksamma över att forskningen går framåt .Det är en viss skillnad på ds och diabetes men det är inte det detta går ut på.Utan rättigheterna att själv få välja.

  • Ska vi oxå få välja barn som har högt IQ? barn som inte har ADHD? Barn som inte har damp eller något liknande?

  • Hej igen…

   Kolla här http://www.ida-barthelson.net/
   Det är Ida.. Hon har Downs syndrom.. och vem vet.. Hon kanske kanske högre IQ än både du och jag.. (… tillsammans :P)

   Nu har min dotter tur.. Hon förstår inte riktigt detta människoförakt.. Hon skulle bara överösa dig med fina känslor
   Men vad säger du till Ida? ”Det är bäst att sådana som du utrotas med lagliga medel” ? för det är ju det detta handlar om..

   Visst.. rätten att välja.. Bra att man får det.. Egentligen är det inte det det handlar om.. ”den enskilda människans val”
   utan det här med att samhället tillhandahåller tester för att selektera bort vissa sorters människor.. helt funktionsdugliga.
   Om denna selektering inte fanns så fanns inte heller denna diskussion.. ”Det måste ju vara någonting horribelt med DS eftersom testerna finns” klart att denna används då.. av okunskap och rädsla många gånger.. Detta handlar inte heller om den fria aborten..

   Solklart brott mot dom mänskliga rättigheterna..

 16. Adolf Hitler hade oxå samma tankesätt ni vet tankesättet ”EIN VOLK EIN REISCH”

 17. Pingback: Barn med Down syndorm kommer snart inte att få födas i Damnark « Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen

 18. Håller med dig om att det är sjukt!! Människor med downs syndrom är lika mycket värda som alla andra människor. Min mamma har jobbat flera år med utvecklingsstörda ungdomar och vuxna och jag har genom henne träffat många fina människor med downs syndrom! Det känns ibland som om vissa människor är ”‘rädda” för dem, och det är väl för att de ser dem som ”främmande”. Eller nåt..

 19. ”Downs Syndrom är en av dom bästa funktionshindren…” laater förtvivlat! Ett hinder är ett hinder hur man än vrider och vänder paa det, hur man handskas och lever med det – det är det avgörande!
  För att kommentera ovan diskussion angaaende fosterdiagnostik: Det handlar inte om att gasa ihjäl (för att knyta an till din liknelse med nazityskland – för övrigt ett YTTERST olyckligt ordval av dej!) de barn och vuxna med DS som är födda och lever (som du verkar tro och som självklart vore ett brott mot de mänskliga rättigheterna!) utan att ge blivande föräldrar valet – OCH naturligtvis KVALET – att besluta om de klarar av att ta hand om ett barn med DS (och snälla generlisera inte nu och säj att ALLA klara av det, för saa är det INTE). Du är inte den som paaverkas av deras beslut och som senare maaste leva med konsekvenserna av valet utan dem. Kan förstaa att du – och andra föräldrar med DS barn – kan vilja fördöma denna möjlighet att välja eftersom ni vet vilka underbara barn ni har och inte kan föreställa er ett liv utan dem, men istället för att fördöma möljigheten, borde du utnyttja din enorma energi (som du här till synes enbart använder för att fördöma och spy galla) istället paa att förmedla mer förstaaelse för, integration och acceptans av nu levande DS drabbade istället för att agera som en galen höna paa korstaag – det du nu gör här och nu leder inte ett dugg till mer förstaaelse utan faar mej att endast tro att du är en hysterisk mor till en flicka med DS och att du helt enkelt har blivit fanatisk och tappat focusen paa vad som är viktigt och som borde prioriteras.

 20. Du säger att du respekterar de som väljer att göra abort pga DS men att det är SAMHÄLLET som du är kritisk till att ”det” tillåter sådana här tester. Tänk då efter, vilka är samhället? Jo, det är ju vi människor. Det är vi människor som bildar samhället. Vår dotters DS upptäcktes genom vanligt ultraljud, så det ska alltså också förbjudas enligt dig? Hon hade flera markörer så då valde vi att gå vidare med fostervattensprov och det var det. Jag och min man läste på länge innan vi beslutade det som hela tiden känts som det rätta för oss, abort. Det var delvis, observera delvis (en bråkdel) av den anledningen som du håller på med just nu= Vi ville inte hålla på och rättfärdiga vår dotter, inte ödsla energi på det. Självklart älskar du din dotter över allt annat och därför känner du att du måste försvara henne.

  Vi har aldrig ångrat vårt val, vi är unga och har allt framför oss. Hade vi varit äldre och det hade varit vårt första barn så hade vi med all säkerhet resonerat annorlunda. Barn med DS har inte heller ofta ”bara” DS, de har hjärtfel, grava synfel, hörselfel m.m. Det finns tusen anledingar varför detta kändes rätt för oss och jag orkar inte dra alla här.

  Återigen om du respekterar att föräldrar gör abort pga DS, acceptera också att de är en del av samhället och därför borde du acceptera det också.

 21. Usch, jag blir också så ledsen när mina vänner kommer tillbaka och triumferande berättar om sina lyckade kub-tester. Jag har ett barn (inte ds) och är gravid men har bestämt tackat nej till de tester som erbjudits mig. Jag tycker att det är vidrigt, dessutom så är det inte så att man väljer ett barn med eller utan ds, barnet finns ju redan i magen.

 22. Vad bra skrivet, intressant med folk som öppnar upp en ny värld för en och ger en tillfälle att bli en ännu öppnare människa. Blev tårögd när jag läste för jag verkligen kan känna din kärlek, och jag kan förstå hur kränkande det känns för dig.. Har aldrig tänkt ens att folk kan känna så som du gör och även Hanna, glad att du skrev det och dela med dig!

Klart som korvspad att man blir glad av lite respons så kommentera gärna.. emellanåt =) Ha det fint!!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s