* BINGO!!

Jag har spelat Bingo och jag har faktiskt jobbat som Bingoutropare i Helsingfors i Finland. Kul spel och eftersom det är ett slumpspel så har alla en lika stor chans att vinna.

Jag har varit och kikat på Bingosidan.. En guide i Bingovärlden. Det är attans bra med dessa guider så att man hittar bra spel och framförallt lär sig att spela spelen. Kika gärna på Nybörjarguiden och Bingotips när du är där inne. Chattbingo verkar kul. Har aldrig spelat själv det man att sitta och tjattra med andra medan man spelar kan ju bli ganska roligt ju.

Tips på olika sajter, där man kan spela gratisbingo och som har utvärderats av bingoguiden finns där också.. Utan några som helst krav. Toppen ju. Där kan man lära sig att spela just Bingo.

Svensk Bingo tipsas det också om på Bingosidan. Sajter för svenska spelare och för svenska kronor. Med svensk bingo menas att bingoklienten, kundsupporten, webbsajten, valutan och bingoutroparen är helt på svenska.

Varifrån kommer då dagens Bingo? Det är intressant med spelhistoria.. Historia överhuvudtaget faktiskt.. om det mesta.

På 1530 talet när Gustav Vasa hade fullt upp med att norpa åt sig Kyrkklockor här i Sverige och retade upp Dalmasarna så pass att dom gjorde uppror – Dalaupproret.. som inte var ett uppror utan tre. Någon gång på 1530 – talet så trillade Fredrik I, kung av Danmark av pinnen och Erik XIV, kung av Sverige föddes den 13 december 1533. Exakt 400 år före min far faktiskt =) Någonstans där föddes också föregångaren till Bingo i Italien. Då anordnade den italienska staten lotteriet ”il Gioco del Lotto in Italia” varje lördag. Det pågår faktiskt ännu i dagens Italien.

Detta spred sig till olika länder i Europa som till Frankrike där det kallas ”Le Lotto” Varje land ändrade lite i spelet och fick sin egna variant av spelet. Fransmännen använde sig av kort som lades ut i 3 horisontella rader och 9 vertikala. Rutorna i de vertikala raderna fick varsitt nummer, i ett nummersystem som sträckte sig från 1 till 90. I de horisontella raderna fanns fyra blanka och fem numrerade rutor, alla oregelbundet utplacerade. Alla kort var unika och det fanns inget som hade samma nummer som ett annat. När man spelade använde man sig också av små brickor av trä som var markerade från 1 till 90.

Utropare fanns som tog upp dessa träbrickor och ropade ut numret på den och spelarna hade då sina brickor som förhoppningsvis hade numret som ropades ut som sen täcktes över. Känns det igen? Misstänkt likt den Bingo vi har nu.

I Tyskland så använde man sig faktiskt av lottospelet i utbildningssyfte. Ungarna lärde sig gångertabellen, alfabetet och en del historia också av spelet. Det används faktiskt ännu idag i skolorna som en utbildningslek. Säkert blir det en del Bingospel som köps till ungarna nu i jul som julklappar. En variant av Bingo har vi ju i Kobingo. En komocka på dom rätta rutorna så är lyckan gjord ju =) Betydligt snabbare går det ju på nätet och luktfritt.. Ja om man nu inte själv bombar på =)

Skåningarna var först med att arrangera det första organiserade Bingospeelet i Sverige 9/9 – 1961. 10 år senare spelades det på åtskilliga hundra ställen i Sverige. Succé med andra ord. Det finns typ 100 bingohallar spridda i Sverige nu men trenden är ju nu att spela Bingon online. En nybliven 51 åring ju =)

Ahh… lite Bingohistoria är inte fy skam eller hur?

2 responses to “* BINGO!!

  1. min farfar arvid var med och byggde ett träställ till gustav vasas skepp som för övrigt står på vasa muséet i stockholm. WÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖM, a det va de bra DU! ville bara skryta lite grand. haha… avundsjuk???? HA!!!! vet du e de! han va ju med och byggde ett träställ till gustav vasas skepp juh!

  2. tjenare birgitta..

Klart som korvspad att man blir glad av lite respons så kommentera gärna.. emellanåt =) Ha det fint!!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s